Tuesday, April 17, 2012

Theory only Part 3

Selamat petang semua. One piece, harap korang semua sihat selalu. Now part 3 for hybrid theory haha. Ok suatu hari saya ada terima e-mail dari mentor gua secara online. He is a great mentor. Dalam karangan e-mail beliau yang telah diolah. Network berguna VS Network TakGuna hehe .....

First jika dalam dunia ni kita berkawan dengan individu yang great performance kita akan tertarik dengan prilaku diaorang dan secara tak sedar kita meniru fisiology individu tersebut. Sebagai contoh kanak-kanak yang rajin baca buku berkawan dengan seorang kanak-kanak lain yang join group tu. Maka diaorang semua akan bermotivasi untuk rajin belajar sebab dipengaruhi oleh tingkah laku tersebut. Sebab kalo duduk dalam group budak-budak rajin, mereka akan jadi spesis sama bro haha...

Oleh itu kita kenalah selalu mencari individu yang berjaya kerana kejayaan tersebut akan berjangkit kat kitaorang macam virus biologi. Cari individu pakar dalam bidang-bidang tertentu dan sentiasa berdamping dengan mereka. Cuba bina relationship yang baik dan selagi ramai semakin bagus.

Ok kalo kita selalu berdamping dengan individu yang selalu pokai, kita akan jadi pokai macam mereka. So fikirkanlah bro. Takpe nak berkawan dengan orang tak guna pun, sebab diaorang berhak mendapat layanan yang adil haha. Tapi janganla lepas baca entri ni dah jadi gila bayang tak mau tegur kawan-kawan tak berguna tu. Dah jadi sombong haha, Tapikan kalo nak tinggalkan pun takpe juga sebab diaorang akan hanya menyusahkan Ko je .... Baik punya kawan haha.

1 comment:

Muttallif said...

Theory yang memang ada kebenaran.

Sebelum itu, saya juga pernah menulis tentang mentor. Jemput Singgah

Bagaimana Berjaya dengan Mentor

Apapun, kita akan wangi jika rakan sekeliling wangi dan sebaliknya. Kenali individu yang berjaya untuk jadi seperti mereka.

Dekati mereka yang mungkin pada rasa kita yang perlukan pimpinan supaya, mereka juga berjaya seperti kita. :)

"Theory Hybrid" - Its goes Both way.