Tuesday, March 13, 2012

Kehebatan Otak Manusia

Ok ....
Siapa kat sini rasa dalam kepala dia takde organ otak angkat tangan hehe...
Otak manusia lebih hebat dari otak haiwan. Ia berfungsi lebih hebat jika digunakan untuk mengkaji, menanalisis dan seterusnya mencipta ciptaan hebat.

Boleh siapa bayangkan yang manusia dapat ke bulan dengan kreativiti minda yang menabjubkan. Saya tak pernah dengar kambing ke bulan, Kalo haiwan kajian macam anjing pernah jugak dengar ke bulan.

Kambing ia ada otak tapi ia tak boleh drive kereta. Tapi mungkin suatu hari nanti kalo kambing diajar secara konsisten drive kereta maybe diaorang boleh drive kot. MMM .... 30 minit konsisten .

Atomic bom adalah ciptaan hebat pemusnah didalam era peperangan. Otak manusia la cipta benda tu. Ia adalah hasil kajian dan analisis saintis serta kerja kumpulan secara intensif dan progresif serta konsisten.

BErcakap pasal konsisten. Kajian atau kerja yang dilakukan sedikit etc. 10 minit tapi jika dilakukan konsisten tiap-tiap hari akan menghasilkan sesuatu yang hebat.

Contohlah dulu hamba try unlock mangga kunci dengan dawai klip kertas. Walaupun cuma try 5 saat setiap hari. At last saya dapat buka mangga kunci tersebut. Menabjubkan ....
Teknik ni boleh digunakan untuk banyak bidang.
ok Apa sebenarnya yang menghalang kita dari mencapai tahap yang lebih tinggi dalam performance?

SO in my opinion. Network kenalan tak cukup ramai. Sebab kita tak tahu kepentingan network kenalan. Kadang-kadang kenalan yang selalu hang out dengan kita boleh jadi instructor atau penasihat hebat.

BErguru? kita boleh berguru dengan semua orang disekeliling kita. ssssoooo
Kenapa nak sombong yep.. Apa istilah sombong sebenarnye yep? tak layan?
malas nak berkawan dan bersembang panjang? Banyak kajian menyatakan communication bergantung sebanyak 5 percent pada kata-kata. 80 percent bahasa badan dan 15 percent nada suara.


Entahlah ramai penulis buku motivasi cakap macamtu huhu...
ok ...
first mari kita bincang pasal networking systems. Kenapa ikatan silaturaim ini penting yep?
Melalui kenalan dan sahabatlah kita belajar sebenarnya. Jika kita sentiasa dengan sahabat yang membina kita pum jadi membina kehadapan jugak kan?

Sooo janganla sombong -sombong atau orang nak jalinkan silaturahim kita buat derk je. Kita mulakan dengan senyuman. Pastu berkongsi minat dan seterusnya berkongsi pengetahuan berguna...
wassalam