Wednesday, March 14, 2012

Kreativiti.

so first of all apa yang dikatakan creative nih?

ok kreative ialah keupayaan manusia dalam membina banyak idea yang unik. So be creative dalam menangani masalah. Menganalisis dan mencipta sesuatu yang bermanfaat. Jika kita ni seorang yang kreatif dalam menyelesailkan masalah, maybe masalah kita akan selesai dengan mudah.

Melalui kreative juga manusia dapat mencipta inovasi yang hebat. Contoh kapal Terbang. How that thing can fly? Berat beratus2 tan boleh terbang keudara dan dapat cepat sampai ke destinasi. So bila atas udara kita bergerak sangat laju kan?

Nasib baik kambing tak reti cipta kapal terbang. Kalu tak kitaorang maybe berlanggar dengan kambing di udara. So why haiwan can't think? and inovasion something? Entah ..... itulah kelebihan manusia berbanding haiwan. Kambing satu je dia pandai iaitu makan rumput. Kalo manusia banyak pandai contoh makan burger, makan nasik, makan daging kambing ehh... makan sup, makan hotdog dan makan jeli dan sebagainya.

So rase2 kambing jelous tak kepada manusia. Hope not sebab maybe nanti kambing duk asyik tanduk manusia pulak.

masa itu pingat emas

MEmandangkan masa adalah sangat berharga....
so macamana kitaorang nak jadi effective dan produktif dalam penggunaan masa?
Macam yang hamba cakap dulu kita perlu buat list untuk lebih fokus kepada perkara atau tugasan yang lebih penting.

so Melalui coretan pada kertas atau lakaran kerja, kita akan lebih berhati-hati dan fokus terhadap kerja yang lebih penting.

1) OK lakarkan kerja penting
2)Lakukan dan lihat lakaran atau "mind map" yang kita buat supaya kita fokus dan tidak nyanyuk ehh,,,, tidak lupa.