Sunday, April 29, 2012

What Species you are?

Apa yang penulis mahu bincangkan hari ini ialah adakah kita ini tergolong antara individu yang kuat? Pada masa sekarang kemajuan ekonomi global amat rancak sekali. Umat manusia berusaha untuk membina empayar ekonomi yang kukuh untuk kesejahteraan golongan mereka serta bangsa mereka.

Mereka belajar dan terus belajar untuk menjadi yang terbaik antara yang terbaik. So penulis sendiri berusaha menggunakan teknologi ICT ni untuk menambahkan Knowledge dan membangunkan kemahiran melalui teknologi yang sangat luas faedahnya di hujung jari ini.

Apa yang dimaksudkan dengan kekuatan?  Saya gunakan teknik tanya diri sendiri ni (4W1H) yang disyorkan oleh salah seorang rakan blogger. Kekuatan akan kita perolehi sekiranya kita menguasai semua bidang. Katakan sahaja apa jenis bidang, sains, teknologi, perubatan, ketenteraan, politik, ekonomi, dan berbagai bidang lagi

Theory >
Kita semua mesti berusaha bersungguh-sungguh dalam apa jua bidang yang diceburi
- dalam kerja seharian (aktiviti seharian)
- dalam perniagaan yang dilakukan
- dalam strategi kewangan (mesti dilakar)
- menambahkan ilmu (knowledge) yang boleh membantu kerjaya
- memperbaiki mutu kerja(skill) setiap hari dan setiap masa.
- tidak malas atau ponteng kerja( perlu ada minat terhadap aktiviti kerja)

So macamana kita semua untuk mendapat faedah dari ICT technology ini?  Information Communication Tech = informasi amat penting dalam kita menggunakan kepakaran dalam aktiviti kerja. ICT bagi teori penulis ialah satu esklopidia Ilmu yang sangat luas. Kita semua bolah gunakannya untuk kebaikan dan kemajuan.

Communication iaitu komunikasi sangat penting dalam aktiviti kerja. Tanpa komunikasi effective kita akan buntu fikiran sebab tiada tindakbalas orang disekeliling kita. Maybe kita boleh diibaratkan macam katak bawah tempurung jika bersendirian.

Saya harap dapat teruskan menyebarkan ilmu dan juga menggunakannya untuk kepentingan bersama. BE EXELLENT bro