Sunday, May 6, 2012

Work Skill Part 1

Ok hari ni saya nak bingcangkan pasal ayat rumah yang besar bermula dengan seblock bata. Apa kena mengena dengan skill kerja ye? macamni, adakah anda ada sesuatu kerja besar yang sering ditangguhkan? Bila nak pikul je tugasan tu rasa macam berat je, rasa tertekan dan rasa maybe tugas tu memudaratkan kita kot?

Mungkin ada benarnya jika kita memikul batu yang sangat besar , ia akan memudaratkan tubuh kita betul tak? Apakah cara untuk melaksanakan tugasan yang sangat besar tu? Cuba fikir? Rumah besar berasal dari seketul bata betul tak? Atau rumah besar bermula dari 100 tan bata sekali gus dibina dalam sekelip mata?

Inilah perumpamaan mudah. Kerja yang besar boleh dipecahkan kepada cebisan-cebesan kecil. Inilah dipanggil smart work. Iaitu kerja konsisten yang amat memberi impak yang besar kepada prestasi. Pecahkan kerja-kerja besar anda kepada bahagian yang kecil. Anda akan rasa seronok jika selang-selikan kerja dengan aktiviti santai. Tapi teknik ni bagi pendapat penulis memerlukan disiplin.

Ok jika kita kumpul RM1 sehari setahun kita dah berjaya kumpul RM365. Very simple teknik ni dan ramai tokoh usahawan gunakan teknik ni dalam aktiviti kerja mereka. Be smart bro in managing your work, you will get the best result.