Monday, May 7, 2012

Biology Tech

Baru- baru ini, saya ada dapat info tentang sistems biology manusia terutama bagi golongan lelaki. Ini berkaitan dengan sejenis hormon iaitu hormon Testosteron.

Hormon ini berfungsi sebagai :-
1) Pembentuk tulang dan otot kasar yang kuat
2) Pembetuk ciri sekunder seperti suara kasar.
3) Menguatkan ingatan dan tumpuan.
4) Meningkatkan tenaga
5) Membina kesihatan tubuh.

Salah satu cara untuk meningkatkan hormon ini ialah makan makanan seimbang seperti lebihkan sayur-sayuran hijau.Ambil makanan yang kaya dengan Zink. Tingkatkan aktiviti besenam seperti berjoging, bersukan, berenang atau sebagainya.

Kekurangan hormon testosteron akan menyebabkan penyakit Diabetis, masalah tulang (osteoporosis), tubuh menjadi lemah, kekurangan daya ingatan dan tumpuan. Cepat marah dan masalah emosi seperti murung. Darah tinggi. Peningkatan lemak badan dan obesiti. Anemia.dan sindrom metabolik. Utama sekali ialah kekurangan hormon ini menyebabkan manusia cepat mati haha.

Financial Performance tech

Kenapa kedudukan dan kestabilan kewangan penting bagi kita semua ye? Ok macamni soal perubatan, pembangunan infrastruktur kediaman, pengangkutan dan sumber makanan adalah keperluan dan sangat penting kepada semua individu. Kenapa? sebab tanpa semua tu kita mungkin dilanda kesukaran untuk meneruskan hidup.

Why we must try to enhance performance of our financial? sebab perkara diatas lah. So penulis mengambil nilai tolakkan dan dorongan yang individu yang mempunyai financial strength akan mudah menghadapi segala rintangan didalam dunia penuh berkembang pesat ni. So jangan ketinggalan. Dalam semua agama di dunia ni bagi pendapat penulis menyeru umatnya menjadi kuat bukan lemah. So jika kita lemah dari segi kewangan kita akan terbatas dan tak mampu untuk bersaing.

Spirit of Competition? Ramai bangsa berlumba-lumba untuk bersaing menjadi maju. Persaingan sihat ini adalah perkara yang baik dan kita semua perlu berusaha ke arahnya. Jangan orang lain lebelkan kita sebagai golongan lemah dan tidak berguna!

So fikir-fikirkanlah.

Work Skill part 2
Ada satu cerita saya menemui seseorang yang sangat meminati kereta serta performance enjin kereta (Penulis juga sama spesis) haha. Beliau ni berumur 47 tahun juga seorang peniaga. Dia ni meminati enjin kereta sampai pukul 4 pagi pun masih pegang spanar dan peralatan makanik bersama kereta kesayangannya. Saya sangat kagum dengan prestasi enjin kereta Honda EX beliau. Dari Maximum top speed 140km/h dapat meningkat kepada 200km/h. Minat mendalam beliau dapat rebuild blog enjin kosong kepada enjin super energy. Fuhh hebatnya.

Apabila kita mempunyai minat mendalam terhadap sesuatu aktiviti kita pasti akan menghabiskan banyak masa dan tenaga ke arahnya kerana keseronokkan serta menghasilkan prestasi luar biasa. Inilah rahsia ramai tokoh besar dalam sesuatu bidang.

P/s : Kereta beliau bunyi macam kereta kebal bila Top speed haha dan jangan sesekali terlibat dalam lumba haram ye bro.