Tuesday, May 8, 2012

Donate tech

Apakah kepentingan memberi. So first bila kita berblogging apakah yang kita beri kepada pembaca? Info berguna atau sebaliknya. Jika kita banyak memberi kita akan menerima 10 kali ganda dari apa yang kita berikan.
Saya banyak terbaca ayat ni berkaitan dengan perniagaan dan kajian biodata terhadap tokoh perniagaan. Terdapat seorang blogger dari USA beliau bercakap " donate" itu sangat penting sebelum kita menerima hasilnya. Apakah maklumat berguna dari blog dan website anda. Bila kita menerima hasil dari segi kewangan jangan lupa untuk berbakti pada negara dengan menyumbangkan hasil cukai untuk pembangunan negara.
Blogger dari USA itu berjaya memperolehi pendapatan USD 100 ribu sebulan untuk satu perniagaan online. Beliau mempunyai beberapa online bisnes. Hebatkan?

Spirit Of Competition


Cuba perhatikan video di atas. Ceritanya adalah berkaitan Kickboxing antara senior dan Junior. Macamana senior yang sangat kuat membelasah dengan teruk junior.

Junior dengan maruah telah bangkit dengan usaha gigih berlatih dan berlatih berterusan untuk menyaingi senior yang menyindir dan memperlekehkan kemampuan Junior tersebut. Akhir sekali Junior mengalahkan senior. Last sekali senior memberi penghormatan dan mengakui potensi junior tersebut.

Moral :-
Soal maruah boleh menjadi nilai dorongan yang tinggi terhadap seseorang individu. Itulah yang memacu prestasi luar biasa jika diguna dengan baik. Adakah anda sanggup menerima sindiran dari orang lain yang kita ini adalah individu lemah yang tiada potensi. Video ini mengajar kita bahawa kejayaan dapat dicapai dengan adanya orang sekeliling, maybe keluarga, sahabat/trainer dan juga couple/pasangan kita memberi semagat luar biasa kepada kita. Kita semua ada potensi jika terus belajar untuk menjadi yang terbaik dan maruah sebagai nilai pacuan tenaga kita untuk maju kehadapan.